Om 2018, och hur det blev

30.12.2018 kl. 21:32

För ett år sedan sammanfattade jag år 2017 och plitade ner tankar om det kommande året, 2018. Nu sitter jag här igen och ett år har gått i extrem rekordfart.

Jag vet att vi säger det precis varenda år, vart TOG detta år vägen, men i år är det banne mig verkligen sant, det har gått så fruktansvärt fort att jag knappt hunnit med. Men när jag tänker tillbaka har 2018 varit ett bra år. Det var stabilt, inga stora omvälvande saker hände, men det blev ändå ett år fyllt av varma minnen, bubblande skratt i magen och fina människomöten. Där emellan varm vardag, det är ändå vardagen och allt det lilla den innehåller som gör det. 

 

2018 blir året när jag: Ger min energi åt rätt saker. 

- Det är svårt att bedöma vad som är 'rätt saker', men efter norgepraktiken blev jag i alla fall lite bättre på att sortera bort sådant som tar extra energi helt i onödan och skifta fokus. Veckorna i Norge gav mig så mycket perspektiv på livet, mycket tack vare människor från alla delar av världen som jag träffade där. 

 

Fem ord som kommer beskriva 2018: Jag hoppas på välmående, medvind, stabilitet, fina överraskningar och bra träningsrutiner. 

- Dessa ord beskriver 2018 bra, men någon riktigt bra träningsrutin fick jag ändå inte till. Det blir verkligen projekt-2019 det. 

 

Året 2018 höjdpunkt: Den höjdpunkten vet jag inte än förstås, men jag hoppas att praktiken i Norge blir en av årets höjdpunkter. 

- Precis som jag hade hoppats på kan jag nu se tillbaka på året och sakna Norgetiden oerhört mycket, det blev verkligen en höjdpunkt 2018. 

 

Året 2018 genom Spotify: Jag ska sortera i mina spotifylistor, ägna tid åt bra musik.  

- Jag har sorterat lite i mina listor, men inte tillräckligt bra. Tar med mig detta till inkommande år också. 

 

Året 2018 maträtter: Vill att 2018 är året när jag satsar mer tid på matlagning och olika sorters rätter.

- 2018 blev det nog några hämtpizzor för många mellan varven, men däremellan har vi varit bra på att laga mat och kanske till och med mera varierat än innan. Men detta är en punkt som ständigt bör förbättras! 

 

 

Året 2018 kulturupplevelser: Hoppas på bra konserter och andra trevliga evenemang. Vill gå på fler olika evenemnag och utställningar än vad jag gjort iår. 

- Var på några av Saras vernissager, trevligt så, och några konserter här och där, mindre och större. 

 

Året 2018 samhällsfenomen: Jag misstänker att allt kring metoo kommer ta fart på ett nytt sätt. Jag vet att folk anser det som uttjatat men det är inget som ska dö ut efter den första vågen utan något som behöver bilda ringar på vattnet. För det är viktigt, på riktigt. 

- Tror och vågar nästan hoppas på att det jag skrev här stämmer in på 2018 ändå. 

 

Året 2018 somarminne: Sommaren sommaren, den är nog alltid helt oviss innan den kommer. Men jag hoppas på mer sol. 

- Hoppades på mer sol gjorde jag och mera sol fick vi minsann. Det blev en rekordvarm sommar. En sommar som jag lite tappade bort i allt skiftesjobb, men de dagar när temperaturen var olidligt hög var jobbets luftkonditionering oerhört tacksam. Varmt i lägenheten och varmt utanför, men fin var den, sommaren. Och många härliga nattdopp blev det. För lite häng på uteserveringar, men i alla fall några fina kvällar blev det där också.  

 

Året 2018 gimme more: Träningsrutin. Mer träning och mer frivluftsliv. Sånt som jag mår bra av. 

- Hmm, det blev inte riktigt ett träningsår med träningsrutiner. Men jag blev lite bättre på att transportspringa och cykla och få in mera vardagsmotion. 

 

Året 2018 gimme less: Krav, dålig feelis i skolan, uppgivenhet, dåliga livsvanor. Sånt som jag endast själv kan ändra på med min attityd och envishet. 

- Åmtinstone några av dessa saker blev det mindre av 2018. Jag minns överlag 2018 som ett år med vädligt lite ångest och hade betydligt mera skrattbubbel i magen i utbyte

 

Året 2018 utmaning: Första utmaningen kommer i februari när jag drar iväg till Norge på en praktik. Behöver plocka fram det modiga i mig själv tills dess. 

- Jag grät tysta tårar på planet och ångrade där och då djupt att jag satt mig i en sådan fruktansvärt onödig situation, att åka iväg istället för att stanna hemma där det var lugnt, tryggt och säkert.
Men aldrig kommer jag ångra att jag gjorde det. Det var allt annat än lätt alla gånger. Men tiden där lärde mig mycket, om både mig själv och om andra. Den lärde mig ett nytt språk, och jag fick se fina vyer som jag aldrig tidigare skådat. Tiden i Norge gjorde mig ännu lite mera ödmjuk, jag fick lära känna nya männsikor och fick en vän för livet i Marleen som nog blev räddningen på ensamheten, den där ensamheten som lätt blir ihålig och ekande när man kommer till en helt ny plats, utan egentligt sammanhang och en enda känd person.
Summa summarum: en riktigt bra utmaning som gjorde att jag utvecklades som person. En resa som jag rekommenderar alla att våga sig ut på. 

 

2018 - vilket år ändå! Nu ser jag fram emot ett ovisst 2019 med förväntan. 

 

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver: